Termékek Menü

A Lowrance HDS világa

Szarvas Zoltán
2014. 09. 30. 11:10:00

A Lowrance legsokoldalúbb, legmagasabb minőségi osztályba sorolt halradarjai kapták a HDS elnevezést. A második generációs készülékek számozása 5-ös, 7-es, 8-as, és 10-es. A számok a monitor átmérőjét jelentik collban, tehát a legkisebb képernyő átmérő 12,5 cm, míg a legnagyobb ennek a duplája, 25 cm.

A HDS sorozat valamennyi modellje ugyanazzal a tudással van felvértezve, tehát a legkisebb HDS-5-ös műszeren ugyanaz a szoftver van, mint a legnagyobb HDS-10-es, azonban minél nagyobb méretű és pixelszámú képernyőt választunk, annál jobban látszanak az apróbb dolgok a monitoron.

Magyar nyelvű menüjüknek köszönhetően könnyedén, gyorsan és kényelmes tudjuk elérni a funkciókat, és minden részletet a nekünk megszokott mértékegységekkel jelenítik meg a készülékek (Celsius, km/h, m, stb.)

Talán, ha érző lelkük lenne, meg is sértődnének, hogy simán "halradarként" aposztrofáljuk őket, hisz ezek valójában már multifunkciós készülékek. Nem csak a meder és a víz alatti világ részleteinek letapogatását tudjuk hagyományos, kisebb frekvencián (83/200kHz), vagy modern, struktúramegjelenítésre is alkalmas magasabb frekvencián (455/800kHz) elvégezni; de a GPS alapú helymeghatározás, a digitális hajózási műszerfal, vagy akár a hajónk benzinkészletének állapota, vagy a csónakmotor fordulatszáma is elérhető rajta.

Naprakész hazai térképekkel egészíthetjük ki a navigációt, egy gombnyomással elmenthetjük kedvenc horgászhelyeinket a halradar nézetben is (nem kell átlépni külön a térképre).

A rengeteg adat követése is egyszerű, tetszés szerint variálhatjuk, hányfelé és hogyan osszuk meg a képernyőt, valamint, hogy milyen adatok jelenjenek meg azon (mélység, vízhőfok, sebesség, koordináták, óra, feszültség, stb.)

SD kártya foglalattal van ellátva, itt tölthetjük be a extraként megvásárolt (Balaton, Duna, Tisza) térképeinket, valamint kimenthetjük útpontjainkat, útvonalainkat, beállításainkat, valamint a szonár képeket és naplókat.

Lehetőségünk van a kijelzőn megjelenő képek „lefényképezésére” illetve lefilmezésére és utólagos visszanézésére, akár otthon a PC-n is.

Számos külső egységgel bővíthetjük a HDS-t: a legnépszerűbb ezek közül LSS-2 StructureScan HD, szinte fénykép minőségben lefelé és mindkét oldalra egyidőben pásztázó jeladó, horgászok körében népszerű nevén, az "oldallátó fej", de kapható felszíni radar is, amivel éjszaka vagy ködben is biztonságosan hajózhatunk, valamint GoFree WIFI modul, vagy SonicHub audiorendszer is.

Ne kell félnünk, hogy valamiről lemaradunk: a HDS-nél legelőször alkalmazott Trackback funkciónak segítségével „visszatekerhetjük” a szonárképet és akár utólag is megnézhetjük, mi volt az adott helyen, valamint a koordinátáját is lementhetjük.

A konkurenciával szemben ha visszatekerjük a képet, a jeladó addig is működik és folyamatosan rögzíti a szonárképet, így nincsenek üres szakaszok.

A StructureScan (LSS-2) egy egyidőben lefelé, jobbra és balra is pásztázó jeladó. A pásztázást úgy kell elképzelnünk, mintha egy lámpával bevilágítanánk a vízbe, ezáltal nemcsak a halakat és egy dolgokat, akadókat látjuk a vízben, hanem azok árnyékait is. A jeladó nagy frekvenciájú 800 és 455 kHz-es sugárzásával szinte fényképszerűen, valósághűen mutatja a dolgokat, és sokkal pontosabban kirajzolja a tárgyak, halak méretét és alakját.

Lefelé néző és hagyományos (200 kHz-es) ábrázolás egymás alatti ablakban pontos képet ad a jeladó alatti területről. A hagyományos mederkeménységet mutató és halkiemelő funkciója (ColourLine, halsarlók és halszimbólumok) miatt fontos kiegészítője a DownScan nagy részletezettségű képnek, ahol egyértelműen látszanak a víz alatti faágak, a kövek, akadók, törések. Downscan Overlay funkció képes a 2 képet egymásra vetíteni, ami előnyös lehet helykihasználás miatt a kisebb képernyőnél.

A tapasztalatok alapján az LSS-2 4 és 12 km/h sebesség között működik optimálisan, ezen sebességhatáron kívül torzulhat a kép. A hatótávot tekintve, minél mélyebb a víz, annál nagyobb távolságra kapunk kiváló részletezettségű oldalirányú képeket. Egy 7 méteres mélységnél kb. 15-20 métert látunk vele jobbra illetve balra. Ez azt jelenti, hogy a hajóval való haladás során akár egy 40 méter széles sávról kapunk fényképszerű adatokat.

Nagyon sekély, 1,5 m alatti vizeken a 455 kHz-et, míg felette a 800 kHz-et ajánljuk. A 800 kHz pontosabb, finomabb képet ad, míg a 455 kHz-el kicsit nagyobb hatótávot érhetünk el. A horgászataink során könnyedén megtalálhatjuk azokat a haltartó helyeket (töréseket, akadókat, vízinövényeket, stb.), melyek környezetében sokkal eredményesebbek lehetünk. Az "oldallátás" hatalmas előnye, hogy nem kell a legjobb helyek fölött elhaladni ahhoz, hogy felderítsük azokat. Akár 25-30 méterre is lehetünk az adott helytől oldalirányban, és így is kiválóan detektálhatjuk, rögzíthetjük a hozzá tartozó GPS koordinátát. Így a hely sokkal kevésbé lesz megzavarva, mintha közvetlenül felette haladnánk el.

Ugyanez igaz, azokra a szituációkra, amikor már egy jól ismert, és térképünkbe elmentett koordinátára látogatunk vissza. Például egy elsüllyedt hajóroncshoz nem kell közel menni, hogy lássuk, az adott napon van-e rajta hal, vagy nincs.

Bár a jelenlegi technológiák a halfajokat még nem különítik el, de némi tapasztalattal, egész jól megtalálhatjuk egy adott faj képviselőit is.

Kétségtelenül igaz, hogy a modern HDS halradarok megváltoztatják azt, amit a horgászatról és a halakról tudunk, s az igen értékes szabadidőnket sokkal több élménnyel töltik fel.

Tartalomhoz tartozó címkék: hajózás halradar