Termékek Menü

Vadonatúj háló koncepciót próbálnak a Dunán busára

A Főhesz a Pilismaróti öbölben kísérleti jelleggel egy vadonatúj busa fogásra alkalmas háló-rendszert tesztel.

Az Agrár Minisztérium engedélyével a NAIK-HAKI és a Főhesz között lévő szakmai megállapodás keretén belül az idén tavasszal, teszt jelleggel elkezdte a Szövetség a dunai busák gyérítését. Ennek érdekében egy Lengyelországból hozott speciális halcsapdát raktak le a kutatók és a lengyel szakemberek nemrég a Pilismaróti-öböl sporthorgászatra kijelölt részére.

A csapda egy 150 méteres terelő szárnyból és egy 30 méter hosszú fogadótérből és zsákból áll. A csapda szembősége 120x120 mm, és úgy van felszerelve, hogy a szemek nem a szokásos hegyes szögben állnak függőlegesen, hanem mint a kapu, vagy teniszháló, majdnem inkább négyzetet formálnak.

Az így felszerelt terelő szárnyba, - ami az anyagvastagsága és a zöld színe miatt jól is látszik -, nem akad bele az úszó hal, hanem a hálót követve beúszik a far részbe. A zsák részben élve maradnak a beúszott halak, mert a folyamatos vízáramlás révén kellő oxigén áll a rendelkezésükre. A szerszámot 10-14 naponta ellenőrzik a szakemberek.

Előzetes tervek szerint május 31-ig lesz lent a csapda. Egy ugyan ilyen szerszám kerül lerakásra a Tisza-tó Kiskörén található téli kikötőjébe is. Amennyiben eredményesen működik az eszköz, és jelentős mennyiségű busát tudunk vele fogni, akkor a továbbiakban bármely halgazdálkodási hasznosító, több helyen is hatékonyan foghat neki a természetes vizek busa állományának csökkentéséhez.

Kérjük, segítsék a munkát és a tudományos kísérletet azzal, hogy nem bántják a szerszámot, és csónakkal sem közelítenek hozzá elkerülendő az esetleges beleakadást. Megértésüket és támogatásukat köszöni a Főhesz!