Termékek Menü

Lowrance HDS Live, újabb nagy lépés előre

Szarvas Zoltán
2019. 03. 10. 17:20:31

A Lowrance halradarok legújabb generációja, a HDS Live került teszt alá. Nézzünk túl a marketing képeken, és lássuk, mit tud a legkisebb, 7-es képernyővel ez a készülék a gyakorlatban, a mi kezünk alatt!

A Lowrance 2008-ban alkotta meg a HDS (High Definition System) sorozatát, tehát már több, mint egy évtizede élvezhetjük a gyártó legjobb minőségű szonárjait. A 2019-es szezonra már a HDS-ek 6. generációjaként lépett piacra a HDS Live névre keresztelt széria.

(Engedjék, meg, hogy a halradar szót is használjam időnként, mert ez is beleivódott a köztudatba, bár technikailag helyesebb a szonár kifejezéssel illetni ezeket a készülékeket.)

Érdemes felsorolni, hogyan is jutottunk el idáig. Kizárólag a kapott képre, és annak minőségére koncentrálva közelítem meg a kérdést. Az első generációt egyszerűen HDS-nek hívták, LSS1-es jeladóval működött, majd érkezett a HDS Gen2, vele az LSS2-es jeladó. (Ezek után az elsőt szoktuk HDS Gen1-nek hívni.) Mindkét sorozat ún., fekete dobozzal kiegészülve működött, ami egy jelerősítő és jel elosztó funkcióval bíró, router szerű egység volt. Az LSS 1 és 2 generációja (StructureScan®), csak két frekvencián dolgozott, 455 és 800kHz-en, ezek csupán az oldalpásztázó képért és a lefelé néző Down Scan Imaging-ért (DSI) feleltek. Ha 200kHz-es hagyományos szonárt is szerettünk volna, akkor azt plusz egy jeladóval lehetett megoldani.

Ezt követte az első érintőképernyős modell-sorozat, a HDS Gen2 Touch halradar, ahol a fekete dobozt már beintegrálták a fejegységbe, s ettől a pillanattól mindegyik HDS érintőképernyős lett. Majd érkezett a HDS Gen3, amit a HDS Carbon követett ötödik generációként, hozva egy vadonatúj jeladót. A TotalScan jeladó, már mind a négy frekvenciát kezelte, a fénykép-szerű megjelenést biztosító 455 és 800kHz-eket és a hagyományos szonár 83/200kHz-ét is. Ezek a jeladók szolgálták ki az egyszerűbb szoftverrel futó Elite Ti készülékeket is. A Carbonnál reagált a gyártó azon igényekre, hogy sok felhasználó nem szerette volna a képernyőt tapizni, összekenni horgászat közben, ezért lehetővé tették, hogy gombokkal is teljes mértékben kezelhető legyen. Ez nekem nagyon szimpatikus volt, magam is azok táborát erősítem, akik nem szívesen tapicskolják össze a monitort.

A sorozatok minőségéről érdemes egy pár szót mondani. A GEN1 és a GEN2 kiemelkedő széria volt. Akkor mindkettő egyértelműen verte a konkurencia hasonló halradarjait. A HDS Gen2 Touch – a hírek szerint egy technológia váltás miatt - személyes tesztjeim szerint is érezhető visszaesést mutatott, nem tudta azt a részletességet produkálni az oldalpásztázó (StructureScan®) módban, mint az első két generáció.

A Gen2 Touch mélypontja után kismértékű javulás mutatkozott a Gen3 esetében, majd a HDS Carbon készülékeknél volt megfigyelhető egy jelentősebb minőségi ugrás - felfelé. A menü és az elérhető funkciók is folyamatosan bővültek, fontos mérföldkő volt a FishReveal™ funkció, mely DSI nézetben (455/800kHz lefelé) segít a halakat kiemelt színnel elkülöníteni az aljzattól és a tereptárgyaktól.

Így érkeztünk el 2018/2019 fordulójához, amikor a Lowrance bejelentette a HDS Live készülékeket, és ezzel párhuzamosan a vadonatúj Active Imaging™ 3in1 jeladót is, mely a szintén új, második generációs Elite Ti2 halradarjait is kiszolgálja. Az új jeladóhoz új szoftver is társul, és a gyártó a cég történetének legjobb 800kHz-es megjelenítését ígéri. Ennek szerettem volna egy saját teszttel utána járni.

A Tisza-tóra vittem el az országba érkező egyik legelső HDS Live 7-es méretű készülékét, az említett Active Imaging™ 3in1 jeladóval. Kíváncsi voltam, hogy ennek a sorozatnak a legkisebb monitorjával mit mutat ez a halradar.

Mit kínál nekünk a Lowrance HDS Live?

Fontosabb jellemzők:

 • Active Imaging™ 3-in-1 (CHIRP/Side/Down) szonár kompatibilitás
 • Active Imaging™ 2-in-1 (Side/Down) szonár kompatibilitás
 • StructureScan® 3D Active Imaging szolgáltatással
 • LiveSight™ real-time szonár kompatibilitás  (megjelenés 2019. tavasza)      
 • Okostelefon értesítéseit megjeleníti  (12-es és 16-os méretnél)                     
 • Nagy teljesítményű dual-core processzor (7-es és 9-es méretnél)
 • Gyors, négymagos processzor (12-es mérettől)
 • C-MAP® Genesis Live azonnali térkép készítés
 • FishReveal™ Smart Target nézet              
 • Nagy felbontású  SolarMAX™ HD multi-touch polaroid semleges érintőképernyő
 • Előtelepített világ alaptérkép
 • C-MAP Easy Routing, Navionics® Autorouting kompatibilitás
 • Dual-Channel CHIRP –  dupla lefedettség egy jeladóval
 • Live Network Sonar
 • SiriusXM® Marine Weather és Audio szolgáltatás (ott, ahol elérhető)
 • WIFI és Bluetooth® kapcsolódási lehetőség
 • Heat Map szolgáltatás a víz hőtérképének elkészítéséhez
 • Továbbfejlesztett Surface Clarity , hogy még több felszín közeli halat észleljünk
 • Quick Access Control Bar egyérintéses hozzáférést biztosít a beállításokhoz
 • Érintőképernyőről irányíthatjuk a MotorGuide® Xi5 Trolling motort, a Power-Pole® rúd-horgonyokat és a Lowrance Outboard Pilot-ot
 • Radar és SonicHub®2 audio szerver kapcsolódási lehetőség
 • NMEA 2000® hálózati támogatás
 • Opcionális C-MAP, Navionics® és más térképek fogadása
 • Gombos és multi-touch érintőképernyős (több ujjas) kijelző
 • LED-es háttérvilágítású kijelző és gombok
 • Magyar nyelvű menü (csak a magyar hivatalos kereskedőktől)!
 • HDMI és USB csatlakozás (okostelefonokhoz)
 • A 9 és 12 colos műszer kompozit videobemenettel rendelkezik

A 7-es készülék technikai paraméterei:

 • Pixelszám: 1024 x 600
 • Külső méretek (Sz x H x M): 234 x 145,6 x 77,7 mm
 • Súly: 1,38 kg
 • Belső memória: 8 Gb
 • Működési hőm: -15-től +55 C fokig
 • GPS antenna: 16 csatornás (20m RMS)
 • Áramfelvétel min-max: 1,7 - 2,4 A
 • Ajánlott biztosíték: 5A

Nagyon veretes felsorolás, de a lényeg nagyon sok horgász számára mégis az, hogy milyen képet ad, mekkora részletesség érhető el a 455/800kHz-es leképezésben, és milyen maximális szélességben használható, ahol még nem sötétedik el a látott kép széle. Az 1200 kHz-en is működő konkurens készülékek egyik legnagyobb kritikája, hogy csak korlátozott szélességben tudja a kiváló képet biztosítani, egy bizonyos távolságon túl elsötétedik a kép.

Bemutatnék néhány, a Lowrance HDS-7 Live készülékkel rögzített képet, némi magyarázattal. Először is a valós felbontás 1024px széles, most a könnyebb megjeleníthetőség miatt 620px szélességben teszem közzé. Magyarán a valós kép csaknem kétszer ilyen jó felbontású:

1-es kép:

Hadd kezdjem egy általánosabb magyarázattal. Egy fás akadó jelenik meg. (Zölddel bekarikázva.) A képernyő háromfelé van osztva. Jobb alul a hagyományos 200 kHz-es megjelenítés, jobb felül ugyanaz a kép 800kHz-el (DSI vagy Down Scan Imaging), míg a baloldali nagy osztásban az oldalpásztázó képe (StructureScan) látszik jobbra és balra kivetítve. Utóbbiból látszik, hogy az akadó nagy része tőlünk egy kicsit jobbra található, ezért a jobboldali két kis osztásban (mely magunk alatt monitoroz) nem is látszik eléggé. Az oldalpásztázóban a technológiai sajátságok miatt az árnyékoknak kiemelt szerepe van, ezek segítségével lesz 3D-jellegű a megjelenítés.

Ennek magyarázata az, hogy egy tereptárgyról visszaverődő jel, nem jut mögé, így onnan semmilyen jel nem jön vissza, ezért látszik feketének. Vegyük észre, hogy ebben a szegmensben a halak világos objektumként jelennek meg, míg az árnyékuk fekete, és gyakran nagyon beszédes. Maga a hal alakja gyakran csak egy vonalként látszik, viszont az árnyéka kifejező, és nagyon gyakran élethűen ábrázolja a halat. A fehér vonal (a hal) és az árnyékának távolsága segít a térben elhelyezni a halat. Minél nagyobb a távolság, annál magasabban helyezkedik el az aljzattól a hal. A közvetlenül az aljzathoz tapadó hal árnyéka gyakran alig látszik, vagy közvetlenül mellette van. Kis piros karikában egy hal, mellette kékkel bekarikázva az árnyéka. Közvetlen mellette több hasonló is látszik.

2-es kép:

Itt csak az oldalpásztázóra koncentrálunk. Balra a jeladótól a haladási irányunkkal párhuzamos jelentősebb törés húzódik végig. A törést az elsötétülő sáv jelzi nekünk, oda kevésbé lát be a jel. Zölddel bekarikázva egy tömött, sűrű keszegraj látszik a törés oldalába húzódva, de jut belőlük a törés tetejére is. Több 100 db van egyben. Piros nyíllal egy nagyobb hal látszik, tipikus csuka alak, valószínűleg az is! Kékkel bekarikázva egy nagytestű hal látszik, árnyéka piros karikában. Erre szívesen mondaná az ember, hogy egy nagy harcsa, de ha jól megnézzük, az osztott farokúszó felrémlik. Igazából egy megugró, hatalmas busa lehet, mely az intenzív mozgása miatt megnyúlva ábrázolódik. Ez az egyik tipikus képforma, amit gyakran harcsának vél az ember. Ez a velünk párhozamosan mozgó hal megnyújtott képe.

3-as kép:

Egy jó példa a távolság növelésével való kép elsötétülés hiányára. Azaz a rögzített kép megmutatja, hogy a 2,1m-es vízen 10-szeres oldaltávolságra állítva az oldalpásztázót, még nagyon is jól értelmezhető képet kapunk. A hajó a part közelében haladt az elő Tiszán egy nagy laposon. A part jobbkézre esett, ott az elsekélyesedés miatt sötétül a kép a távolsággal. Bal felé kissé lejt a meder befelé, ami csak nehezíti a jelek visszakapását, mégis 15 méterre a piros karikában jellegzetes aljzathoz közeli halat látunk, de a part felé 10 m-re is van egy kékkel karikázva. A baloldali hal két terasz szerű fennsík között látszik, az árnyékolós megjelenítés nagyon szépen rajzolja a teraszokat.

4-es kép:

Itt egy partközeli keresztgátra hajtok fel. Jobbra közel van a part, ahol teljesen elsötétül, ott a part vonala. Piros nyíllal egy kb. kétméteres kis domb van csökös ágakkal a tetején. Mögötte pirossal bekarikázva apró hal csoportosulás van. Kissé távolabb nagyobb testű halak a kék karikában, akár balinok is lehetnek. Zölddel balra egy szabdalt aljzat szakasz fával, kővel és jobb hallal, ami világos vonalként látszik.

5-ös kép:

Az Aranyosi robbantott ág szabdalt medre jelenik meg. Sok a fa az alján, a legnagyobb kifejezett fában nagytestű halak látszanak fehér vonalakkal – zölddel karikázva. Az árnyékok mutatják, hogy  elég sok halat tart ez a rész. Sajnos nagy része busa – mint mindenhol a Tiszán.

6-os kép:

Egy jellegtelenebb kép, ahol kevés látnivaló van az aljzaton. Pl. a Dunán sok hasonló található, ahol busák és keszegek tűnnek fel. Aljzaton komolyabb halat nem látni.

7-es kép:

Ez egy nagyítás az oldalpásztázó baloldali vetületéből. Így néznek ki a kisebb süllők, és kősüllők a töréses, szabdalt aljzaton.

8-as kép:

Működés közben a Genesis Live, ezzel az applikációval lehetséges az azonnali medertérkép készítés. Kell hozzá egy SD kártya, erre rögzülnek az adatok. Amikor a kártya a gépben van, és újra olyan területre érkezünk, amit egyszer már feltérképeztünk, automatikusan meg tud jelenni az izovonalas medertérkép.

Szummázatként elmondhatom, hogy a HDS Live sorozat minden idők legjobb Lowrance fejegysége, és a vele párhuzamosan megjelent Active Imaging 3in1 jeladó, a valaha volt legszebb 800kHz-es megjelenítést nyújtja. Egyértelmű előrelépés történt az oldalpásztázás maximális hatótávolságában is. Konkrét értéket nehéz megadni, mert a keményebb, köves aljzatról könnyebben kapja vissza a jelet a készülék, mint az iszapról, ezért az aljzat minősége jelentősen befolyásolja a maximális oldalpásztázó távolságot; de egyértelmű a fejlődés.

A Genesis Live funkció használata pofon egyszerű, és egy nagyon hasznos applikáció, mert az így készíthető izovonalas medertérkép a kártyánkon elmentésre kerül, és a későbbiekben automatikusan megjeleníthető. A kedvenc pályáinkat nagyon szépen fel lehet térképezni.

A képernyő méretet tekintve, az elérhető tulajdonságok szempontjából a 7-es és a 9-es készülék mutat hasonló applikációkat, míg a 12-es és a 16-os méret mindezek mellett többlet szolgáltatásokat is kínál. A nagyobb méreten (mivel már fizikailag is elfér), megjelenik 4 db programozható gomb, melyekhez tetszés szerinti szolgáltatás direktbe hozzákapcsolható. Valamint a LiveCast™ szolgáltatással az okostelefon adatait megjeleníthetjük a halradar monitorján, továbbá a képernyő nem 4 felé (mint a 7-es és 9-es méretnél), hanem 6 felé is felosztható. Azt azért vegyük észre, hogy ezeknek a plusz szolgáltatásoknak az alapfunkciókhoz nincs köze, ezek inkább kényelmi extrák.

Hamarosan tesztelni fogom a HDS 12 Live készüléket is, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a nagyobb méretben milyen minőségi pluszt kaphatunk.

Halradaros szakmai kérdésekben keressenek bizalommal a 20/9557 407-es telefonszámon!

(Az anyag szövegének és képeinek bárminemű felhasználása kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges!)

Szarvas Zoltán