Termékek Menü

Hatalmas halak a II. Smart Fishing Pergető Találkozón!

Szarvas Zoltán
2018. 11. 20. 12:50:59

Immár második alkalommal került sor a Hidegvölgyi horgásztavon a Smart Fishing Pergető Találkozóra és Horgászversenyre. A várakozásoknak megfelelően másfél nap alatt betelt a bő 40-es létszám, melyet kényelmesen fogadni tudott a helyszín, és minden adott volt egy kellemes horgásznap eltöltéséhez.

Az esemény a Dél-Balatoni Vadmentő alapítvány szervezésében és finanszírozásában, a Smart Fishing szakmai támogatásával jött létre, és elsődleges célja a hallal való kíméletes és szakszerű bánásmód bemutatása és népszerűsítése, a halkímélő eszközök helyes használatával. Fontos volt egy jó társaság összehozása, ahol a házigazda Hidegvölgyi Horgásztó meg tudja mutatni erényeit, és megalakulhat egy mini szakmai műhely, ahol a csukahorgászat rejtelmeiről elméletben, majd gyakorlatban is szó eshet.

Az esemény abszolút nonprofit jellegű, a 3000 Ft-os regisztrációs díj levásárolható a smartfishing.hu webshopban, a díjban benne foglaltatik a napijegy a tóra, és az étel-ital fogyasztás is díjtalan volt az egész nap tekintetében.

Hermecz Tamás és a Dél-Balatoni Vadmentő alapítvány tagjai forró teával és forralt borral várta a horgászokat, és „egyéb” italok is folyamatosan rendelkezésre álltak. A regisztrációs és adminisztratív körök után az összesereglett horgászoknak először a kis, VIP tavon nyílt lehetőségük egy rapid fekete- és csíkos sügéres „versenyre”.

Idézőjelben kell a versenyt tenni, mert ebben a szakaszban olyan gyorsan zajlottak az események, hogy a kezdő csali választásnak, vagy taktikának döntő jelentősége volt.  Ebben a tóban nagyon friss az állomány, mely lényegében kizárólag fekete- és csíkos sügérekből áll – így nagyon gyorsan megkapjuk kapásokat.

Azt találtuk ki, hogy egyszerre 10 horgász próbálkozhat, a körnek akkor van vége, ha legalább két horgász 2 darab halig eljutott. Akik ez idő alatt tudtak halat fogni, azok az eredményüket viszik tovább a nagy tavon sorra kerülő versenyre. Maximum két hal volt fogható, aki ezt elérte annak zárult is a kör. Ahogy a kör zárult, újabb 10 horgász állhatott oda a partra. Tehát maximum két hal volt „továbbvihető”. Itt minden megfogott hal 5 pontot ért, szemben a nagy tavon fogott csukák darabonkénti 20 pontjával. Egyértelműen úgy alakítottuk a pontozást, hogy a VIP tavi sügérek csak kis mértékben befolyásolják a végeredményt. Nagyjából körönként 10-12 perc alatt lezajlott itt a VIP tavon a mini forduló, úgy, hogy mindenkinek lehetősége nyílt próbát tenni.

A verseny fő része 11-15 óra között a nagy tavon zajlott 4 órában. Mindenki számára kötelező volt a kímélő matrac, a szák és a hosszmérésre használt centi használata. Az értékelés alapvetően a darabszám szerint zajlott, az azonos darabot fogó horgászok sorrendjét, a legnagyobb fogott csukájuk hossza határozta meg. Ezért minden fogott hal teljes hosszát is le kellett mérni.

Nem győztük hangsúlyozni, hogy a találkozó célja a tó bemutatása és hogy legtöbben fogjanak halat, valamint megismerkedjenek ezzel a hallal teli vízzel, így mindenki szabadon megválaszthatta a helyét, az egész tó körbejárható volt. Nem korlátoztuk a csalik körét sem, és a „gyári” horgozás is maradhatott a műcsalikon.

Már rögtön az elején itt is, ott is görbültek a botok, és csaptak a felszínre a megakasztott csukák. Elég sokféle csalival sikerült a horgászoknak csukát akasztani, de a plasztikcsalik, és a Sebile Flatt Shad wobblerek vitték a prímet – akik olvasták a múlt évi beszámolót, azoknak ez kevés meglepetést okozott.

Az látszott, hogy a szűz helyekről a legéhesebb csukák viszonylag gyorsan horogra akadtak. Érdemes volt helyet változtatni, hisz nem mindenki ugyanolyan csalit húzott, ha egyik helyen nem működött az egyik féle, még simán fogni lehetett a másikkal.

A horgászokat feltétlen dicséret illeti a hallal való bánásmódért, mindenki használta a nagyméretű merítőket és kíméletesek voltak a horogszabadítások is.

Szeretném külön kiemelni Herceg Marcit, aki 10 évesen érkezett az eseményre édesapjával, aki csak kísérte. Medgyasszai Csaba szakmai tanácsaival felvértezve nagyon szépen helytállt, és abszolút önállóan egy 91 centis csukát terelt a szák fölé hosszas, türelmes fárasztás után.

Az eseménynek szemtanúja voltam, és sikerült végig fényképeznem. Mozdulatain látszott, hogy már korábban is partra segített pár szép halat. Ezúttal is nagyon ügyesen horgászott.

A versenyidőszak közepe kicsit visszafogottabb volt a fogások tekintetében, de ahogy kezdett az idő délutánba hajlani, és laposabbak lettek a fények, egy újabb eredményes óra kezdődött. Volt, hogy egymás mellett két kapitális halat is fárasztottak szinte egy időben.

Mire 15 órakor lefújtuk a versenyt, házigazdáink elképesztő frissen sültekkel vártak minket, volt ott tarja, csirke, oldalas. Köretnek majonézes zöldség-, krumpli- és tésztasaláta. A kaja bőséges volt, és alig lehetett otthagyni, bárki repetázhatott és még így is sok marad!

A végére hagytuk az eredményhirdetést, ahol kiderült, hogy a mezőny 56 db csukát fogott, ami már önmagában is megsüvegelendő, de ha hozzáteszem, hogy ebből 48 darab hal 80 centi feletti volt – akkor igazán teljes a kép.

Kiderült az is, hogy a sügéres „előverseny”-nek is főszerep jutott, hisz a dobogó alsó fokára ketten is pályáztak 4 db csukával, s mindkettőjük legnagyobb hala is azonos hosszúságú volt. Szabó Ákos emellé 1 db fekete sügért fogott, viszont Hankovszki Dániel kettőt. Így ő vehette át a harmadik helyért járó 20.000 Ft-os vásárlási utalványt.

Két ember volt még nála is eredményesebb, Czukor Gábor 5 csukájából a legnagyobb 85 centis volt, övé lett ezzel a második helyezés, ami 25.000 Ft-os utalványt ért.

A győzelemhez 5 db csukát kellett fogni, melyből a legszebb egy 99 centis monstrum volt, ráadásul Tóth Imre még egy fekete sügért is felírt a „lőlapra”, így vitathatatlanul ő volt a nap legeredményesebb horgásza! Jutalma az első hely mellé egy 35.000 Ft-os Smart Fishing vásárlási utalvány lett.

A legnagyobb halért is nagyon szoros verseny zajlott, többször módosult az állás, de végül mindössze egyetlen centi előnnyel Fehérvári Györggyé lett a különdíj, egy kereken 100 centis csukával.

Szeretném személyesen a Smart Fishing csapata nevében is megköszönni mindenkinek, hogy eljött, és hozzájárult a nap sikeréhez. A hangulat ismét zseniális volt, jövőre találkozunk!

Galéria az eseményről: