Termékek Menü

Bemutatkoznak a Gloog wobblerek

Smart Fishing
2020. 06. 10. 18:28:50

A Gloog wobblerek már hat éve találhatók meg a hazai műcsali palettán, és összegyűlt annyi tapasztalat, hogy érdemes átnézni a kínálatot, valamint eljött az ideje, hogy a modellek legfontosabb tulajdonságait csokorba szedjük.

A Gloog wobblerek már második éve találhatók meg a hazai műcsali palettán, és összegyűlt annyi tapasztalat, hogy érdemes átnézni a kínálatot, valamint eljött az ideje, hogy a modellek legfontosabb tulajdonságait csokorba szedjük.

A Gloog wobblerek gyártása 2001-ben kezdődött egy kis lengyel családi vállalkozásban. A név Glogow város nevéből jött, ahonnan a gyártó származik. Először csak saját részre készültek a műcsalik, majd, ahogy lenni szokott, a barátoknak, később a szélesebb környezetüknek is. A nemzetközi piacra csak nemrég lépett ki a márka.

Technikailag azt kell tudni, hogy egy speciális, vízálló kemény habból készülnek a wobblerek, mely akkor sem ázik be, ha esetleg egy-egy jobb csuka belemélyeszti a fogát, és átüti a festést. Nem hajlamos a sérülésre, da ha az említett csuka bántalom megtörténik, akkor sem nehezül el, nem vizesedik át, ellenben megszárítva nagyon könnyen javítható. Terelőlemeze erős polikarbonát, mely egyáltalán nem törik.

Magyarországon 2017 óta érhető el a Gloog márka, a kizárólagos forgalmazó, a Smart Fishing kínálatában.

Általában elmondható, hogy az „N” jelzésű modellek terelőlemeze „neutrális”, a szöge kb. 45 fokos és mérete közepes. Behúzásra átlagos süllyedési dinamikát mutatnak.

Az „SR” változatok terelőlemeze kicsi, de meredek, ezek a wobblerek is mind felúszók, és behúzásra sem merülnek túl mélyre. Igazi felszíni halvadászok.

Az „SDR” modellek terelőlemeze hosszú, és szöge arra van optimalizálva, hogy gyorsan és intenzíven merüljenek. A bekötő szem is a terelőlemez közepére kerül, a gyors merülés érdekében.

A modellek jellege lehet „F”, azaz felúszó (floating), bedobva úszik, a vontatást szüneteltetve a vízben emelkedik. Az „S” változatok bedobva süllyednek. Ezek súlya értelemszerűen az adott hossz mellett a legnagyobb, vannak módszerek, ahol a nagy dobótáv fontos, pl. ide valók az „S”-ek. De erről később.

Érdemes végigmenni a Gloog modelleken, mert nagyon jó formákat, és fogós színeket gyártanak, és a wobblerek árfekvése is remek. A típusok nevei a görög mondakörből származnak.

HEKTOR modellek

Ha úgy tetszik, klasszikus vonalvezetésű, kisméretű wobblerek tartoznak ide.

A 35mm-es N-es változatok közül a felúszók 2 grammosak, és nagyjából 0,3-0,8m-re merülnek le. Az „S”-es, süllyedő modellek 3 grammosak, és egy kicsit mélyebbre is lejutnak.

Kiválóan alkalmasak UL horgászatra. Sügérek, pisztrángok, jászok és domolykók, valamint pl verseny körülmények között kis balinok vagy csukák kedvencei. De fogtunk már velük fekete sügért is.

A 40mm-esek közül az „F”-esek már 3,5 grammosak, 1 méter mélyre is lemennek, és az előbb felsorolt halak nagyobbacska példányai mellett már balinra is kifejezetten ajánlhatók.

A 40mm-es „S”-es Hektorok a 4,5 grammos súlyukkal már kifejezetten jól dobhatók, és akár másfél méter mélyre is lejutnak.

A nemzetközi kínálatban 50 és 60 mm-es hosszban is elérhetők.

PARYS modellek

Itthon a 40mm-es, felúszó változatban kapható. A Gloog Parys 40NF modellek viszonylag könnyűek (2,5g), de hosszú terelőlemezüknek hála intenzíven merülnek. Ha a vontatásban szünetet tartunk, ezek a felúszó modellek egyértelműen emelkedni kezdenek.

Festésük, lakkozásuk remek, több nagyon szép, egyedi színvariáció is megtalálható a választékban, melyet a konkurens márkáknál nem lelhetünk föl. Több olyan színt is beválogattunk a választékba, melyek kissé mélyebben is jól teljesítenek.

Kézzel, készült, egyesével tesztelt darabok!

KALIPSO modellek

A legnépesebb mezőny tartozik ide, hisz nagyon változatos wobblerek készültek ezzel a formával.

A 60mm-es mezőnyben a Gloog Kalipso 60 F modellek telelőlemeze kicsi, és a szöge viszonylag meredek, emiatt kifejezetten felszíni wobblerekkel van dolgunk. Folyókon talán leküldhető nagyjából 1 méterre. Remek nagy domolykós vagy balinos műcsali. Színválasztékában az élénk színeket éjszakára, vagy nem teljesen tiszta vízre javasoljuk, míg a természetes színű változatok a tiszta vizeken, akár nap közben teljesítenek a legjobban. Ezek súlya 4 gramm.

A Gloog Kalipso 60 S modellek telelőlemeze kicsi, és a szöge viszonylag meredek, viszont alapvetően süllyedők. Ezért aztán a bedobást követően, ha húzni kezdjük, egész jól átfésülhető egy adott mélység. Folyókon simán leküldhető akár 2 méterre is. Ez a 60-as süllyedő műcsalit (6g) messzebb dobhatjuk, mint a felúszó változatát. Igazi balin és domi gyilkos, remek színekben.

A Gloog Kalipso 60NF modellek telelőlemeze közepes, és a szöge miatt egy kifejezetten felszíni wobblernél intenzívebben indul a mélybe. Álló vízen is leküldhető 1,5 méter közelébe, de  folyókon sodrással szemben közel 2 méterre is lejut. Olyan szituációba való, amikor kissé mélyebben sejtjük a halat, vagy pl. egy rézsüt kell meghorgászni, ahol a gyorsabb merüléssel jól követhető a meredekebb mélyülésű partvonal.

A Gloog Kalipso 60NS modellek a bedobás után lassan süllyednek. Súlyuk a felúszó változatok 4 grammja helyett 6 g. A meghorgászható mélység itt már nagyon változatos lehet, hisz akár komolyabb vízmélységbe is le tudjuk engedni. A gyári 2,2 m-es adat arra vonatkozik, hogy a becsobbanás után röviddel húzni kezdjük. A nehezebb, kompaktabb kivitel miatt a dobástávolságunk nagyobb, mint a felúszó 60-asoknál. Ha nagyot kell dobni, vagy mélyebben sejtjük a halat, akkor ezekkel kell próbálkozni! Alapvetően balinos, domis wobblerek, de a süllő és a csuka is a gyakori „áldozatai” közé tartozik.

A 80mm-esek már sokkal inkább valók süllőre, csukára, vagy a balinok nagyobb példányait is becélozhatjuk velük.

A Gloog Kalipso 80SR modellek terelőlemeze kicsi és meredek, így a megfelelő veretés mellett csak mérsékelten törnek a mélybe. Csendes, süllős, csukás műcsalik. Színválasztékában az élénk színeket éjszakára, vagy nem teljesen tiszta vízre javasoljuk, míg a természetes színű változatok a tiszta vizeken teljesítenek a legjobban. Kiválóan alkalmasak az esti, éjszakai folyami süllőpergetéshez. 11 grammos súlyukkal már nagyon stabil, kiszámítható műcsalik. Ezek is kézzel, készült, egyesével tesztelt darabok!

A Gloog Kalipso 80NF modellek terelőlemeze közepes, és ugyanaz igaz rájuk, mint a 60NF modellekre, nyelv szöge miatt egy kifejezetten felszíni wobblernél intenzívebben indulnak a mélybe. Álló vízen is leküldhető 2 méter közelébe, de  folyókon, megfelelően hosszú dobás esetén, sodrással szemben közel 3 méterre is lejuthat. Süllős, nagy balinos, csukás műcsalik.

A Gloog Kalipso 80NS modellekre igaz minden a megelőző passzusból, csak ez a változat ráadásul önmagában is süllyedő, így akár 4-5 méteres vizek is meghorgászhatók vele. Ha bedobás után várunk, akár komolyabb mélységbe is leengedhető, és onnan elindítva, kissé fölfelé fog tendálni, és magas bottartással egész komoly rétegek horgászhatók meg vele. A süllő mellett fogtunk már vele harcsát és csukát is. 14 grammos súlyával, masszív kialakításával nagy sodrásban is stabil, mint a forint.

HERMES modellek

Egy kifejezetten balinra szánt viszonylag nehéz, süllyedő széria. A Gloog Hermes 70S modellek a villámgyors balinok megfogására lettek tervezve. Súlyuk 12 g, így nagyon szép dobótávolság érhető el velük.

Rendkívül stabilak, a leggyorsabb sodrásban, nagy sebességnél sem törnek ki oldalra! Magas bottal gyorsan vezetve akár a legfelső vízrétegekben is megtarthatók, de ha a becsobbanás után hagyjuk süllyedni, mélyebben is kereshetjük vele az őnöket.

Kissé magasabb profilja miatt elég sok süllőt is fogunk vele, sőt, a tavaszi időszakban a harcsákat sem hagyja hidegen. Balinra a gyors bevontatást javasoljuk!

Azokon a helyeken is jól teljesít, ahol kifejezetten messzire kell a balint becsapni.

NIKE modellek

Kétféle méretben érhető el, és a kisebb, 80mm-es szegmensben felúszó és süllyedő modelleket is találunk. Alakja karcsú, nagyon süllős wobbler típus, mely folyó vízen is megállja a helyét.

A Gloog Nike 80F egy tipikus, minnow típusú wobbler. Nem túl nagy, meredek terelőlemez jellemzi, mely előre vetíti, hogy a merülése nem lesz túl intenzív. Ezekkel a modellekkel a víz felső rétegeit vallathatjuk. Nagyjából 1 m körüli merülésre lehet számítani, folyóvízben esetleg kicsivel mélyebbre is lejuthat. Többek között a Balatonon küszívásban, vagy a Dunán, a kővégeken arathatunk ezekkel.

A Gloog Nike 80S sorozatot az átlagos, neutrális, meredek terelőlemez jellemzi, mely süllyedő mivoltával együtt remek "zónázó" wobblerré teszi. Ha hagyjuk lesüllyedni a kívánt mélységbe, megfelelő bottartás mellett az adott mélységben tartható a műcsalink. Oda való, ahol kicsit mélyebben érjük el a süllőket. remek, süllőre specializált színekben érhető el.

A Gloog Nike 100F egy tipikus minnow csali testesebb süllők becserkészésére. Bár már nagyon szép fekete sügérek is jöttek rá. Ledurrantja az öreg balin is. Abszolút klasszikus forma, jól bevált színekkel.

Összefoglalásképp elmondható, hogy a Gloog wobblerek olyan emberek közreműködésével készülnek, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a pergetésben. A márka még talán fiatal, de aki kipróbálja ezeket a műcsalikat, nem fog csalódni.