Termékek Menü

A tavaszi jászozás titkaiból

Szarvas Zoltán
2019. 04. 07. 17:08:37

A pergető horgászok célkeresztjébe tavasszal bekerül a jászkeszeg, mivel márciusban a csukát tilalom védi, a süllőt, balint még áprilisban is. Nézzük meg, melyek azok a legfontosabb alapelvek, melyekkel a jász műcsalis horgászata kapcsán tisztában kell lenni.

Tavaszi csendélet

A jász tavaszi horgászata lényegében az összes kisebb-nagyobb hazai folyón szóba jöhet. A Tiszán, a Bodrogon, a Hernádon és a Zagyván egész jó állománya van, de az Ipolyon, és az általam leginkább horgászott Dunán is tömegesen fogható.

Most leginkább a dunai tapasztalataimat osztom meg, de azt gondolom, hogy a legfontosabb ismérvek minden vízen alkalmazhatók.

A jász egyébként egész télen megfogható műcsalikkal, csak türelmes, lassú horgászatokra van szükség, és ismerni kell a téli helyeket, ahol szívesen tartózkodik. Erre például tökéletes a Drop Shot módszer.

A tavaszi nyomulás

Ahogy a víz melegszik, a jászok aktivitása nő, már 10 fok alatti vízhőmérsékleten az ívóhelyek felé indulnak. Már a vonulásban is lehet csípni belőlük, de a legjobb időszak közvetlenül az ívásuk után adódik. Ívás közben nem törődik a kajával, teljes mértékben megfoghatatlan. Viszont ahogy teljesítette fajfenntartási kötelességét, vad étvággyal veti bele magát az elveszett energiák pótlásába, és intenzív táplálkozásba kezd.

Az áradás miatt egészen a partszélben fogtam őket

Ahogy már többször is leírtam, a jász az a faj, mely a Dunán vízfelszíni fordulásaival elárulja, hol tartózkodik. Ezeket leginkább a hajnali órákban láthatjuk, de tavasszal mozog akár nap közben is. A tavaszi és a nyári horgászatok alapvetően különböznek. Míg tavasszal nagyon kell nekik a fény az aktivitáshoz, azaz éjszaka nem nagyon foghatók, addig nyáron az este az igazi kapás időszak, és az éjszaka első fele is nagyon aktív időszak. Márciusban és április elején, ahogy kezd esteledni, a kapások száma drasztikusan lecsökken. Nem állítom, hogy nem lehet elkapni 1-1 példányt sötétben, de ez össze sem hasonlítható a nyári fülledt esték nagyon komoly aktivitásával.

A lengyel Gloog Hektor wobblerek a legkiválóbb UL csalik közé tartoznak!

A nyári jászozás alapelve, hogy lesd ki kora hajnalban, hol vannak (tömegesen fognak forogni), majd fogd meg este és éjszaka ugyanott.

Tavasszal is szépen mutatja magát hajnalban, de ez a fajta aktivitás kitart kisebb intenzitással nap közben is.

Ne hagyd magad megvezetni!

Az egyik legnagyobb csapda a jász horgászatában, hogy a felszíni forgások miatt a horgász a vízréteg felső rétegében próbálja megfogni a halat. Nagyon nehéz. Egy - egy csípés, ráfordulás előfordul, de nem ez a módja! Akármennyire mutatja magát a felszínen, teljesen az aljzaton kell a kapásokat kicsikarni. Ez nyáron is pontosan ugyanígy van! Olyannyira, hogy akkor tudok sok jászt fogni, ha a kis wobbler időnként le is koppan az aljzatra. Ha olyan mély vízen vannak, ahová a wobblert nem tudom leküldeni, akkor felesleges is ezzel a fajta műcsalival próbálkozni. Jöhet a mini flatt shad, amit az aljzatról tudok indítani, vagy a klasszikus jig, plasztik csalival, esetleg a Drop Shot.

A 42mm-es Flatt Shad-et már sajnos nem gyártják

Mivel nagyon szeretek wobblerezni, és imádom a wobbleres kapást, általában olyan helyeket keresek fel, ahol a vízmélység maximum 1,5 - 1,8 m. Itt a kisméretű wobblerekkel remekül lehet boldogulni.

Helyek

Ahogy említettem, látványosan mozognak a felszínen, de azért segítséget jelent, hogy vannak tipikus helyek a Dunán, ahol ilyenkor megtalálhatók. Ahol vannak sekély, de sebes lefűződések, kisebb patak-, vagy csatorna befolyók, azok mindig frekventált jászos pályák. Sosem állóvízbe megy ki, a jásznak kell a sodrás, a friss víz. Holtágakban a legritkább esetben találkozhatunk velük. Az is jellemző, hogy nem akarnak állandóan a gyors folyásban tempózni, a jellemző jászos pályákon találunk olyan visszaforgót, meglassulást, part menti limányt, ahová ki tud állni időlegesen akár táplálkozni, akár megpihenni. Ezeken a helyeken is meg tudjuk fogni.

A tavaszi szélvízen nagy amurok is portyáznak

Az is szokásuk, hogy a csapatok mozognak a meglassult részek, és a gyors folyás között. Ezért nagyon jellemző, hogy hullámokban jönnek a rávágások. A legritkább, hogy a jász pl. egy egész délutánon át jól fogható. Sokkal tipikusabb, hogy vannak kiváló órák, amikor sok kapásunk van és jönnek a halak sorra, majd úgy el tudnak tűnni, mintha ott sem lettek volna. Ez a változatosság a napok között is megmutatkozik. A Dunán áradásban, vagy lassú apadásban nagyobb az aktivitás, de a tetőzések utáni gyorsabb apadásban gyakrabban lesznek kudarcos napok. Csak nehezíti a dolgunkat, hogy ebben az időszakban a vízállás is dinamikus változásokat produkál.

Műcsalik

A tipikus jászos műcsali a kis, duci wobbler. Az utóbbi években a Gloog Hektorokkal horgászom a legtöbbet, 3,5 vagy 4 centis modellekkel. Ezek elérhetők felúszó, és süllyedő változatban is. Mindig a szituációnak megfelelő modellt választom. Amíg a szélében fogom meg kicsi vízen a halat, addig a felúszók is jók. Ha viszont mélyebb, vagy húzósabb a víz, akkor jobban lehet boldogulni a süllyedő változatokkal. Utóbbiak súlya is nagyobb fajlagosan, így a dobás távolságom és a dobások pontossága is nagyobb. Viszont alakulhat úgy a helyezet, mint idén is megtörtént, hogy pont az a cél, hogy ne menjen túl mélyre a wobbler, és megállításra emelkedjen, akkor csak a felúszók jöhetnek szóba. Ilyen volt, amikor a parti növény felett volt a Duna 40-50 centivel, és ebben a rétegben kellett a kapásokat kicsikarni. Egy süllyedő wobblerrel ezt nem lehet – legalábbis a felúszókkal egy nagyságrenddel könnyebb.

Egy átlagos dunai jász

Ha a víz mélysége olyan, hogy a süllyedőkkel sem érjük el a legalsó régiót, akkor jönnek a mini vertikális wobblerek, vagy a blade típusú fém csalik. Ezek általános jellemzője, hogy gyorsan merülnek, és az aljzat közelében húzhatók vissza. A vertikális (hát középi bekötő szemmel rendelkező műcsalik) is kiválóan használhatók simán kidobva és behúzva is. Az idén kiemelkedően fogtam a 42-es XH (gyorsan süllyedő) Flatt Shaddel, ami sajnos már újan csak elvétve kapható, de különböző blade csalikkal is eredményes voltam.

A Sebile Crankster 45-ös wobblere is nagy kedvencem, különösen a kapitális jászok tudnának erről mesélni.

A Crankster 45 sokáig az "etalon" jászos csalim volt

Technika

A jász műcsalis horgászata megfontolt, viszonylag lassú technikát igényel. Van olyan ismerősöm, aki a megritkuló kapások idején, vagy ha akar pihenni 1-2 percet, bedobva hagyja a wobblert, és a botot letámasztja. Ilyenkor a wobbler egy adott távolságon veret, a sodrás némileg mozgatja jobbra-balra, de nem kerül közelebb. Így is leveri a jász, sőt, más halfaj is. Ez nekem idegen, de jól mutatja, hogy mire gondolok, amikor a lassú horgászatról beszélek. A behúzást szakaszosan végzem, nem monoton egyhangúsággal.

Az élő folyó varázsa

Ahogy említettem, kifejezetten hasznos, ha a wobbler időnként az aljzatot is lekoccolja, ilyenkor lassítok, vagy finoman feljebb emelem a spiccet, ez is ad egyfajta változatosságot a behúzásnak. A jász kapása gyakran nem egy dinamikus rávágásban valósul meg, hanem akár sorozatos csipkedés után valósul meg. Ezért is szoktam mondani, hogy nem is igazán kell a jásznak bevágni, ha egyszer megakad a horog, úgyis berántja magának, mert igen harcosan, nagy frekvenciával védekezik. Ha viszont egy csípésre bevágunk, nem egyszer elrántjuk a műcsalit a jász elől, és nem lesz folytatása az akciónak.

Ez nem csak csipkedte, a wobbler ki sem látszik belőle

A jász kapcsán mindig elmondom, hogy fárasszuk ki rendesen, ne akarjuk siettetni a hal kezbe fogását, mert a merítőben, a csónakban, vagy a kezünkben is durván képes vergődni. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az áramvonalas testét nem könnyű megfogni, akkor érthető miért van arányaiban sok horgászkézbe akadó horoggal kapcsolatos baleset jászozás közben. Ne becsüljük le! A jászok a Duna nagy részén (nem akarom azt írni, hogy mindenütt, de nem tévednék nagyot) 2019-ben már túl vannak az íváson. Április 15-ig még foghatók, akkor kezdődik a tilalmi idejük, melynek idén sem lesz jelentősége.

A tilalom után a nyári pályáikon lesznek megtalálhatók, és ugyanúgy foghatók kis wobblerekkel égészen késő őszig. De erről még beszámolok, ha eljön az ideje. (A cikkben szereplő halas képek a megelőző 2-3 hétben készültek.)

Szarvas Zoltán